Όρος Καλάθι: Άνω Βέργα - Αη Λιάς (1316μ)






Αφετηρία μας ο οικισμός της Άνω Βέργας, με την πανέμορφη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο και την Καλαμάτα. Από το τέρμα του οικισμού και για 30' περίπου, το σηματοδοτημένο μονοπάτι περνά ανάμεσα σε εγκαταλειμμένες πεζούλες, με ήπια ανηφορική πορεία.







...Η έκπληξη της διαδρομής αυτής όμως είναι ότι μετά από αυτό
το πρώτο μισάωρο, κινούμαστε σε ελατόδασος και μάλιστα τόσο πυκνό ώστε πολλές στιγμές οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν στο μονοπάτι. Η γνωστή αίσθηση ψύχους και υγρασίας του δάσους, κάποια μανιτάρια δειλά κάνουν την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί... και μόλις πριν 1ώρα ήμασταν ακόμα στο σπίτι μας!












Με την έκπληξη του τοπίου που δεν περιμέναμε, συνεχίζουμε την πορεία μας με κατεύθυνση το οροπέδιο της Ρίβολης. Στα δεξιά μας παράκαμψη για τον Αη-Λιά, αλλά εμείς θα πάμε από τον πιο αργό δρόμο, αφήνοντας αυτόν για την επιστροφή. Σε συνολικά μία ώρα από την εκκίνηση έχουμε φτάσει στο οροπέδιο. Από εκεί συνεχίζει χωματόδρομος ώς τον Αη-Λιά και μάλιστα θα μπορούσε κανείς να έρθει και με αυτοκίνητο από το χωριό, κάνοντας τον κύκλο από το παραπέντε και τον Αγ.Δημήτριο (δεν ξέρουμε να σας πούμε αν απαιτεί 4χ4 ή
όχι... καλή τύχη σε αυτό).





Αν και η αρχική άφιξη στο οροπέδιο απογοητεύει λόγω έλλειψης οποιασδήποτε θέας, η συνέχεια εγκυμονεί συγκινήσεις! Αρχίζει σιγά-σιγά να φαίνεται ο Ταϋγετος, με τα πρώτα χιόνια (τότε) στις κορυφές του, ενώ φτάνοντας πια στον Αη-Λιά ανακαλύπτουμε το καλύτερο σημείο αυτής της διαδρομής: το πλάτωμα στην άκρη του βράχου προσφέρει μαγευτική θέα σε όλο το Μεσσηνιακό κόλπο ως την Κορώνη από τη μια και το Γκρόσσο από την άλλη. Στα ανατολικά μας πάντα ο Ταϋγετος, μας εποπτεύει.














Λοιπόν, λένε πώς όταν έχεις θέματα στο μυαλό σου που δεν μπορείς να λύσεις, πρέπει "να τα κοιτάς από ψηλά"..:-)




Κείμενο: Hesperia Iris Graeca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...and counting